I SAMARBETE MED ZOÉGAS Detta är faktiskt SKIT INTRESSANT! Klagar du på kaffepriset så ska du om någon läsa detta och gud skämmes om du klagar sen... Du ska vara medveten om att de kaffebönor du dricker av antagligen flera gånger om dagen plockas för HAND av människor på odlingar. Kolla här ska du få se... Ett kaffekollektiv får frön till kaffeplantor från Zoegas som ett steg i projektet Coffee By Women. Dessa planteras i så kallat "Nurcerys" i nio månader för att odlarna som tillhör kollektivet kan köpa småplantor för två kronor styck till sin farm. Bonden planterar sedan plantorna på sin farm och redan efter ett år kan de skörda sitt nya kaffeträd. När kaffebären är röda och mogna plockar de som arbetar på farmen bären för hand. [caption id="attachment_56368" align="aligncenter" width="1000"] De små svarta rackarna är inget att ha![/caption] Sedan sitter de som arbetar på odlingen och sorterar alla dessa bönor för hand för att ta bort de som inte är färdiga eller bra nog. När allt är sorterat är det dags för Wet Mill. Där pressas fruktköttet ut och skalet tas bort. I fruktköttet ligger själva kaffeböna. Därefter går bönorna ut i stora tankar med vatten där de som arbetar för hand tvättar de sista bönorna och plockar bort det som inte ska vara kvar. Vet du att en liten svart böna kan förstöra en hel last? Allt läggs sedan på tork i ett par veckor för att sedan läggas i säckar och skickas till "Dry Mill", oftast via en person på motorcykel.... Innan leverans kollas det som är det allra viktigaste av allt, fukten! 11,5 ska det ligga på annars är det risk för det giftiga ämnet OTA. Fukten kollas i samtliga steg eftersom det är det allra viktigaste för kaffeproduktionen och genom den kontrollen kan även odlaren veta om dom gör något fel med torkning etc. På Dry Mill- sker allra sista rensningen och sortering av storlek på bönorna. När har lasten har kommit dit kontrolleras ÅTERIGEN bönorna FÖR HAND samt även fukten såklart. Dom säckarna väger cirka 70 kg och dessa bärs på axlarna av många starka killar. Inga truckar här inte.. Här torkas det och sedan bärs de sjukt tunga säckarna, FÖR HAND av de som arbetar det. Ovan ser du vakuumförpackning av bönor till ett kaffe företag och du ser även hur de rostar bönorna, och den doften är MAGISK. Här kommer en av fyra "koppningar" innan det skickas till Sverige för att Zoegas ska veta att det är rätt bönor som kommer enligt det som köptes på auktionen. Även här ser man de specifika koderna för den lott som köpts för att man. ska kunna veta vilket som är vilket Att göra en "koppling" innebär att man sörplar i sig en speciell böna på ett mycket speciellt sätt, haha. Och det är verkligen skillnader på smakerna. Minette och Ida som gör detta varje morgon på Zoegas kontor sa saker som att "denna är alldeles för grön" eller "denna har torkats för länge" och så vidare.. Ööö? Kaffespråk? Nu är det dags för auktion av huvudskörden till Zoegas leverantör/exportör och den pågår mellan november och maj och sker varje tisdag. Här finns inga datorer inte... De som är där köper en "lott" av en speciell bondes skörd på begäran av till exempel Zoegas. Innan köpet så kan dom smaka, dofta och lukta på bönorna som är uppsatta på långa rader men koder som kan hänvisas till en speciell bonde och skörd. Du kan ALLTID spåra kaffet hela till en speciell plats. Här ser du också koderna och en av MÅNGA rader med kaffebönssorter som auktioneras ut. Efter beställning så skickas bönorna nu ut till ett lager. Lagret nedan har lagervaror värda 18.000.000 och vet du att kaffe är stöldbegärligt i Kenya? Det är stor säkerhet kring förvaringen så nu har maffian börjat gå på bönderna istället. Nu har de köpta lotternas bönor kommit till logistikens lagerhall. Där är MÅÅÅÅÅNGA säckar med kaffe, BURNA för HAND!! Exportören som köper någon lott tar det till sitt lager tills det är klart för leverans men först ska det ske en provtestning genom koppning ske på Zoegas i Helsingborg, exportören skickar test till kontoret så att detta är möjligt. Och återigen, kodningen! Zoegas får cirka containrar med 21 ton kaffebönor varje år. Det måste skickas ett ton för att det ska bli en sändning och det är ett värde på 1.00.000 DOLLAR. Dessa går från hamnen i Mombasa där det lastats på fartyg och skeppas till Helsingborg. Där lastas allt av och det sker en ny provsmakning innan det ens kommer får komma in i fabriken. Sen gör fabriken i Helsingborg klart produkten enligt ett recept till diverse kaffesorter som mellanrost, julkaffet, skånerost m.fl. Och gissa även en ny provsmakning innan det skeppas ut till lager och butiker. Det är 18 månaders planering från Zoegas håll för att rätt saker ska ske som det ska. Zoegas är den största importören av Kenyanskt kaffe och det säger dom beror på att det Kenyanska kaffet är det bästa i världen. Dock är klimatförändringarna ett stort hot mot kaffeindustrin då det är mer sol och överraskande regn. Jag har säkert snurrat till det med ordningen eller något men det får du godta =) Jag vill bara att du ska få en uppfattning om vilken gång det är för att du ska kunna dricka din goda kopp kaffe. Och jag HOPPAS att du verkligen inser att priset på kaffet är värt vartenda öre för de personer som sliter och kämpar dagligen. Så sluta gnäll och inse vilket hantverk det är! Och vet du, du donerar även pengar till projektet "Coffee By Women" utan att du ens vet om det. Och jag ska berätta om vad det är för det är ett fantastiskt arbete.