Hej denna lördagkväll. Det är första gången jag sitter ner idag. Jag och Mira har kämpat på med adventsförberedelser. Vi fixade till den första satsen med lussekatter och nu tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för att få till de perfekta lussebullarna. Jag är inget proffs över huvudtaget men dessa tipsen har fastnas hos mig, och dom blir alltid otroligt uppskattade. Rasmus åt nyss fem..... Ha i mjölken, saffran och smöret från början när du värmer upp. Idag fick jag lära Mira vad fingervarmt är =) 2. Ta över saltet på jästen så smälter den under tiden du värmer smöret 3. Låt barnen vara med för att lära sig! Och ta disken... Jag går aldrig efter recept men kan grunden, 150 gr smör, 5 dl mjölk, 1 tsk salt, 2 dl socker, mjöl, 1 pkt jäst, 2 pkt saffran. Däremot så tar jag alltid 25o gr kesella och ett ägg också. Jag tar så lite mjöl jag bara kan och degen får gärna vara kletig innan jäsning. Jag tar hellre i lite mjöl vid utbakningen sen. Och för guds skull, knåda runt degen i en kvart i alla fall. När degen ska jäsa första omgången har jag plastfilm över och sen en handduk. 4. Ha aldrig fönster eller dörrar öppna när du bakar, det ska vara en dragfri plats. Jag står aldrig under fläkten heller. Var snäll mot din deg, ta hand om den som om du älskar den. 5. Vi har köpt ett "bakbord" som är helt perfekt, då håller mjölet sig där det ska vara och håller bordet rent. Det bästa är att det inte "fastnar". Detta köpte vi billigt på Biltema. Jag kan dock inte se att dom har dom längre men hittade samma HÄR. 6. Vi har även skaffat en sån bakplåts-ställning så man kan ha alla bakplåtar på. Perfekt om man har ett litet kök. Jag köpte vårt på Ullared men det finns liknande på nätet. Låt saffransbullarna jäsa i två timmar! Jag sätter dom sidan om ugnen lite instängt =) 7. När du ska pensla dina lussebullar innan dom åker in i ugnen, ta några saltkorn i ägget innan du vispar det. På det sättet delar sig äggulan och vitan jättefort. Jag har också några droppar vatten i. 8. Ha inte bullarna inne för länge i ugnen då blir dom torra!! Våga vägra varmluftsugn då bullarna ofta blir ojämnt gräddade. I alla fall enligt mig. MUMS MUMS MUMS MUMS vad gott det är.